Laakdalroute
Plaats: Laakdal, Averbode, Tessenderlo
Afstand: 42,2 km
Fietsroute
Scan activiteit

Laakdal is een gemeente in de provincie Antwerpen. De gemeente telt bijna 15.000 inwoners en ligt op een hoogte van 18 meter.
De gemeente Laakdal is in 1977 (tijdens de gemeentefusies) ontstaan uit het samengaan van de gemeenten Veerle, Vorst (niet te verwarren met Vorst bij Brussel) en Eindhout. Veerle was in 1971 al gefuseerd met Varendonk en heeft nog een gehucht: Veerle-Heide. Vorst heeft twee kernen, Vorst zelf ("Groot Vorst") en Vorst-Meerlaar ("Klein Vorst").
Tessenderlo
Tessenderlo is een erkend groen vakantieoord en heeft dat vooral te danken aan natuurgebied Gerhagen
Dit immense natuurgebied , 945 ha. groot, waarvan meer dan 600 ha. bos, is het wandelparadijs van Tessenderlo. Sinds honderd jaar beheersen de dennenbossen het landschap. De kern is gesitueerd aan de zandberg met de panoramische VVV-toren en het bosmuseum. Hier vertrekken de wandelingen en passeren de belangrijkste fiets- en autoroutes van de streek.
Gerhagen is het eerste officiële stiltegebied van Vlaanderen.
Domein de Merode
Waar de provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg elkaar raken, ligt een uitgestrekt groen gebied vol ruimte en rust: het domein de Merode. Dat zag ook de Vlaamse Landmaatschappij die het gebied namens een hele groep partners in 2004 aankocht. Verschillende van die partners werden intussen eigenaar van een deel van het gebied. Zo'n samenwerking is niet elk project gegeven. Maar bij de plattelandsontwikkeling van de Merode werkte het wel.
1.500 hectaren bos en landerijen waren jarenlang in handen van de familie de Merode. Tot de gelijknamige prins besloot de gronden te verkopen. Meteen wierpen zich heel wat geïnteresseerden op, wat gezien de pracht van het gebied niet helemaal onterecht was. De provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant toonden interesse, maar ook de gemeenten Geel, Herselt, Laakdal, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo schaarden zich achter de aankoop. Naast de overheden waren ook tal van organisaties vragende partij voor een stukje de Merode: het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt, de Landbouwsector en de Abdij van Averbode. Om het gebied niet te laten versnipperen, groepeerden ze zich. Ze duidden de Vlaamse Landmaatschappij aan als overkoepelend orgaan om namens de hele groep de onderhandelingen te voeren en het domein in zijn geheel als voorlopige eigenaar te verwerven.
Sint Bavokapel
De kapel staat op een terp of heuveltje. Het is een stijlvol bakstenen gebouw, verfraaid met witte zandsteen en bekroond met een sierlijk klokkentorentje (19de foto) op het spitse zadeldak. De muren zijn met steunberen versterkt en aan de zijkant van het koor is een kleine sacristie aangebouwd.
Aan de kapel kan men ook een wandeling aanvatten die u het mooi natuurgebied het Trichelbroek laat ontdekken.
De kapel werd al enkele keren opgenomen in het decor van afleveringen uit Spoed, Nonkel Jef en Huwelijk Uit Handen van de commerciële zender VTM.
Kasteel van Meerlaar
Het kasteel is bekend geworden als Wazinghuis uit de TV-serie "De Heren van Zichem". Een gedeelte van de oude conciërgewoning van kasteel Meerlaer is het enige restant van de oude hoeve Van Gemp. Zij doet heden nog dienst als receptielokaal voor het recreatiedomein kasteel Meerlaer.